• جدید
  • ناموجود
 1 عدد تمبر 150مین سالگرد کشف اثر داپلر - اتریش 1992
search
  •  1 عدد تمبر 150مین سالگرد کشف اثر داپلر - اتریش 1992

1 عدد تمبر 150مین سالگرد کشف اثر داپلر - اتریش 1992

‎ریال31,500
بدون مالیات

Austria 1992 -The 150th Anniversary of the Discovery of the Doppler Effect

تعداد
ناموجود

توجه : درج کد پستی و  شماره تلفن همراه و ثابت جهت ارسال مرسوله الزامیست .

توجه:حداقل ارزش بسته سفارش شده بدون هزینه پستی می بایست 100000 ریال باشد .

توجه : جهت برخورداری از مزایای در نظر گرفته شده برای مشتریان لطفا ثبت نام نمائید.

در صورت نیاز به راهنمائی لطفا با شماره 09381506644 تماس بگیرید.

با پیوستن به کانال تلگرام تمبرستان به نشانی http://www.telegram.me/tambrestan  در جریان جدیدترین کالاهای اضافه شده به سایت قرار بگیرید. برای سهولت و تسریع در اتصال با گوشی موبایل میتوانید در لیست تماسهای برنامه تلگرام خود عبارت  tambrestan@ را جستجو نمائید.

کریستیان دوپلر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از کریستیان یوهان دوپلر)

کریستیان یوهان دوپلر

کریستیان یوهان دوپلر (۱۸۰۳–۱۸۵۳) فیزیکدان و ریاضیدان اتریشی بود. شهرت او بیشتر به خاطر اثر دوپلر است.

اثر دوپلر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از اثر داپلر)

منبع موج به چپ حرکت می‌کند، بسامد در سمت چپ بلندتر و در سمت راست کوتاه‌تر است.

اثر دوپلر (به انگلیسی: Doppler effect) در فیزیک امواج می‌گوید که بسامد ظاهری یک موج بر اثر حرکت فرستنده یا گیرندهٔ آن تغییر می‌کند. این پدیده را کریستیان یوهان دوپلر (۱۸۰۳-۱۸۵۳ میلادی) فیزیکدان اتریشی در مقاله‌ای در سال ۱۸۴۲ بیان کرد. اثر دوپلر در همهٔ امواج مانند امواج صوتی و امواج الکترومغناطیسی (نور) دیده می‌شود.

هرگاه گیرنده‌ای به سمت یک منبع ساکن که از خود موج صوتی می‌فرستد برود، بسامد صوتی که می‌گیرد بیشتر از وقتی است که نسبت به منبع ساکن باشد (شنونده صدا را زیرتر می‌شنود). و اگر از منبع صوت دور شود، موجی را با بسامد کمتر می‌گیرد (شنونده صدا را بم‌تر می‌شنود). اگر منبع موج نیز از گیرنده دور و یا به او نزدیک شود، بسامد صوتی که شنونده می‌شنود نیز به ترتیب کمتر و یا بیشتر می‌شود.

اگر بسامد موج تولید شده در منبع ν {displaystyle nu } nu باشد و سرعت شنونده و منبع به ترتیب v o {displaystyle v_{o}} {displaystyle v_{o}} و v s {displaystyle v_{s}} {displaystyle v_{s}} باشد، بسامد موجی که شنونده می‌شنود، ′ ν {displaystyle 'nu } {displaystyle 'nu }، از رابطهٔ زیر به دست خواهد آمد:

ν ′ = ν ( v ± v o v ∓ v s ) {displaystyle nu ^{'}=nu ({frac {vpm v_{o}}{vmp v_{s}}})} {displaystyle nu ^{'}=nu ({frac {vpm v_{o}}{vmp v_{s}}})}

در این رابطه v {displaystyle v} v سرعت موج در محیط انتشار است. علامت‌های بالایی (+ در صورت و - در مخرج) مربوط به وقتی است که منبع و شنونده به هم نزدیک می‌شوند و علامت‌های پایینی مربوط به وقتی است که منبع و شنونده از هم دور می‌شوند. این رابطه در دستگاهی نوشته شده است که نسبت به محیط انتشار ساکن است.

اگر سرعت منبع یا ناظر در مقایسه با سرعت نور قابل چشم‌پوشی نباشد، باید رابطهٔ نسبیتی دوپلر را به کار برد که به شکل زیر است:

ν ′ = ν ( v ± v r v ∓ v r ) {displaystyle nu ^{'}=nu ({sqrt {frac {vpm v_{r}}{vmp v_{r}}}})} {displaystyle nu ^{'}=nu ({sqrt {frac {vpm v_{r}}{vmp v_{r}}}})}

در این رابطه v r {displaystyle v_{r}} {displaystyle v_{r}} سرعت نسبی منبع و شنونده است.

پویانمایی برای توصیف اثر داپلر. با حرکت ماشین به سمت چپ، طول موج حاصل از صدای ماشین در سمت چپ کاهش و در سمت راست افزایش می‌یابد.

مثال متداولی که برای توضیح اثر داپلر به کار می‌رود، شنیدن صدای ماشینی است که از دور با آژیر نزدیک می‌شود و عبور می‌کند و سپس دور می‌شود. در هنگام نزدیک شدن، فرکانس دریافتی (در مقایسه با فرکانس گسیل شده از منبع) افزایش می‌یابد. در لحظهٔ عبور این فرکانس با فرکانس گسیل شده از منبع برابر می‌شود، و در هنگام دور شدن فرکانس دریافتی با دور شدن ماشین کاهش می‌یابد. به بیان ساده‌تر آمبولانسی که به فرد ساکن نزدیک می‌شود ظاهراً دارای آژیر تندتری است و وقتی از وی دور می‌شود دارای آژیر کندتر به نظر می‌رسد. علت تغییر فرکانس ظاهری آن است که وقتی منبع موج به دریافت کننده نزدیکتر می شود، هر جبهه موج نسبت به دریافت کنننده فاصله کمتری نسبت به جبهه موج قبلی دارد، بنابر این طول موج کم و فرکانس ظاهری موج افزایش می یابد و برای دور شدن برعکس این پدیده روی می‌دهد.

167899
جدید
نظرات (0)
تاکنون هیچ نقدی از طرف کاربران نوشته نشده.